lördag 16 februari 2013

METEOREN I RYSSLAND

Rymden och sånt har alltid fascinerat mej, i alla fall sen i fyran då vi forskade om den.
Så i förrgår hände de något, en (vad forskarna tror) 17 meter i diameter stor meteor på 10 000 ton tog sig in i vår atmosfär.
Meteoren döper jag till Sten. Innan Sten exploderade 15-25 kilometer ovanför den ryska staden Tjeljabinsk (ligger vid uralbergen) så kretsade den mellan Venus och Jupiter i en elliptisk omloppsbana (typ äggformat).
Hastigheten Sten hade då han träffade atmosfären var ca 18 km/h.
(Om ni läser det som om Sten är maskulin och Atmosfären är feminin låter det nästan romantiskt, läs meningen innan igen)
Sten ska ha skadat ca 1200 människor, antagligen 99% av dom var tyskar. Inte för att någon liten del av honom från explosionen landat på deras huvuden (vilket jag trodde) utan för att hans tryckvåg krossat massvis med rutor.
-Sten bestod av bland annat järn säger experter.
-Sten orsakade skador för närmare 210 miljoner kronor.
-Sten skadade som sagt ca 1200 människor, två av dem har allvarliga skador.

"Meteoren var bara två minuter från att träffa Malmö. Tjeljabinsk, där meteoren slog ned, ligger på samma breddgrad som Malmö, fast 3 000 kilometer västerut, skriver Dagens Nyheter.
– Eftersom jorden rör sig med en hastighet av 30 kilometer per sekund runt solen så hinner vår planet 3 000 kilometer på 100 sekunder, alltså nästan två minuter.
– Det innebär att att om rymdstenen krockat med jorden bara en minut och fyrtio sekunder senare så hade den passerat över södra Sverige stället för över Tjeljabinsk, säger Patrik Norqvist doktor i rymdfysik vid Umeå universitet till Dagens Nyheter"

Detta är så himla coolt! Tänk att de är första gången i modern tid som människor skadats av något från rymden! Den finns inte så långt borta trotts allt, och nu efter detta finns den ännu närmare.

Kan inte länka från iPaden, men kopiera och klistra in detta http://m.youtube.com/watch?v=gi28EX01PJw så kan ni se explosionen utifrån en filmkamera på en bil.

Självklart kan faktan här över vara helt tokig, men jag har varit källkritisk (duktig Moa) och läst många hemsidor med samma fakta.

DETTA ÄR SÅ COOLT!
Här är Sten och Jorden ur mitt perspektiv, även en bild på ett hål i isen som en bit av Sten skapat och hur han såg ut :)






Inga kommentarer: